Kako temperatura zraka može biti okidač za srčani udar

Istraživači su htjeli utvrditi postoji li poveznica između srčanog udara i temperature zraka te su napravili analizu podataka prijavljenih srčanih udara u odnosu na vremenske (ne)prilike.

Stigli su hladniji dani, i dok mnogi brinu zbog prehlade ili gripe, postoji još jedan razlog za brigu.

Naime, pad temepretaure može biti okidač za srčani udar, pokazalo je 16-godišnje istraživanje, u kojem je sudjelovalo 280.000 ljudi, piše Science Daily.

Istraživači su htjeli utvrditi postoji li poveznica između srčanog udara i temperature zraka te su napravili analizu podataka prijavljenih srčanih udara u odnosu na vremenske (ne)prilike.  ​​​

Kroz promatrano razdoblje od 16 godina zabilježena su 280.873 srčana udara, a meteorološki podaci bili su dostupni za 99 posto dana.

Pokazalo se da je broj srčanih udara dnevno bio znatno veći tokom zimskih mjeseci, odnosno za vrijeme niskih temperatura nego za toplijih dana.

Češće je dolazilo do srčanih udara kada je zabilježena temperatura zraka ispod nule. Švedski naučnici kažu kako bi i neki drugi čimbenici poput smanjenja tjelesne aktivnosti zimi i promjena prehrambenih navika u tom razdoblju također mogli imati utjecaja na porast broja srčanih udara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *